Pyszne pierniczki norymberskie

Pyszne pierniczki norymberskie
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Pyszne, mięciutkie pierniczki norymberskie z dużą ilością bakalii.

Składniki

  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g migdałów - w tym połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych ( zamiast migdałów mogą być orzechy )
  • 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ... więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszysta masę

  2. Mąkę wymieszać z pozostałymi sypkimi składnikami: proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, kokosem

  3. Rodzynki zlać wrzątkiem i po chwili odcedzić i odsączyć

  4. Do masy jajecznej dosypywać sypkie składniki mieszając. Następnie dodać rodzynki, i skórkę kandyzowaną. Wszystko dokładnie wymieszać

  5. Na koniec dolać rum i mleko. Wymieszać

  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim od foremki lub szklanki okręgi o średnicy ok 6 cm

  7. Na środek każdego nakładać łyżką ciasto i lekko spłaszczać nadając mu kształt okręgu

  8. ... więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki

Komentarze do przepisu (1)

rosynka 21 grudnia 2013
Fajne pierniczki tylko do prawdziwych Norymberzkich nie dodaje sie ani rodzynek ani kokosu i tym bardziej kakao.
Składniki
  • 100 g masła
  • 170 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g migdałów - w tym połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych ( zamiast migdałów mogą być orzechy )
  • 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ... więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki
Składniki