Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami i bezą:

Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami i bezą:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Śliwek teraz zatrzęsienie, więc wykorzystujmy je w naszej kuchni. Dzisiaj szybkie , delikatne i kruche ciasto z tymi owocami pod bezową chmurką.

Składniki

  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Śliwki
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie



  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek".
    Można też rozetrzeć w palcach.
    Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
    Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm.
    Na cieście rozłożyć wypestkowane śliwki.
    Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na owoce. Na pianie rozsypać resztę ciasta.
    Piec 30 minut w tem. 200 stopni.
    Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 25 września 2019
Uwielbiam takie ciasto :)
Maudie 26 września 2019
Pysznie wygląda a jeszcze ze śliweczkami i bezą to już poezja smaku :)
babcitereskiciasta 27 września 2019
Przepyszne ciasto.:)
Składniki
  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Śliwki
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki