Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką:

Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką:
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Delikatne, smaczne ciasto z lekką nutą kwaskową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 60 dag czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta

Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek".
    Można też rozetrzeć w palcach.
    Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
    Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm.
    Na cieście rozłożyć obrane z gałązek czerwone porzeczki .
    Ubić białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na porzeczki. Na pianie rozsypać resztę ciasta.
    Piec 30 minut w tem. 200 stopni. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, pod koniec pieczenia nakryć papierem do pieczenia.
    Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Składniki
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 60 dag czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
Składniki