Pyszne drozdzowki mojej mamy

Pyszne drozdzowki mojej mamy
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewcik
Smaczne i mieciutkie rowniez nastepnego dnia:-)

Składniki

Przygotowanie

  1. Cieple mleko polaczyc z drozdzami.Wsypac czubata lyzke maki i plaska lyzke cukru.Bardzo starannie wymieszac rozczyn.odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Do gotowego rozczynu dodac 0,5 kg przesianej maki wraz z proszkiem do pieczenia.Nastepie wbic jajko i wlac olej.Dokladnie zagniesc ciasto na jedolita mase.Wrazie potrzeby podsypac maka.Ciasto podzielic na 2 czesci i kazda czesc rozwalkowac na plat o grubosci ok 5 mm..Mozna oproszyc je maka,by sie nie przyklejaly.Posmarowac marmolada badz twarogiem wymieszanym z 1 zoltkiem i lyzka cukru.Zwinac w rulon.Pokroic na grube plastry.Ulozyc farszem do gory i lekko przyklepac.Ulozyc na wylozonej pergaminem blasze.Odstawic na 30 min.do wyrosniecia.Piec 20 min w 170*C.Po pieczeniu posypac cukrem pudrem i zajadac.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 20 lutego 2013
ciekawe połączenie drożdży z proszkiem do pieczenia..zabieram do wypróbowania :)))
alutka50 20 lutego 2013
super
anetas197601 21 lutego 2013
wyglądają pysznie :))) 5
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki