Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyszne drożdżówki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 1 szklanki ciepłego mleka, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj 3 łyżki mąki i starannie wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Do pozostałej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, roztopiony tłuszcz, pozostały cukier oraz mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (na około 90 minut).
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę lub paski. Dodaj cukier, cynamon oraz rodzynki, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Na cieście równomiernie rozłóż jabłka, zwiń w roladę, lekko spłaszcz i pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm.
Drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie wierzch każdej posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Sztuka: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie