Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe ciasteczka bardzo proste w przygotowaniu!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 538
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1424
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 125
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 401
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 538
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1424
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 125
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 401
Składniki
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i rozcieramy je widelcem. Dosypujemy cukier - rozcierając w dalszym ciągu. Następnie całe jajko, kilka kropel olejku waniliowego lub cytrynowego i kokos. Do gotowej masy wsypujemy powoli mąkę, wyrabiając widelcem masę tak, by wszystkie skladniki były połączone. Dolewamy 2 łyżki zimnej wody i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Stolnice posypujemy lekko mąką i z ciasta formujemy średniej grubości wałek.Ostrożnie zawijamy wałek w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na godzinę. Układamy je równo ponieważ ciasto jest bardzo miękkie. Gdy ciasto zrobi się twarde (ok. 1 godz) kroimy je na plasterki grubości 0,5 - 0,7 cm. Lekko rozpłaszczamy dłonią i wciskamy jeszcze na wierzch wióki kokosowe. Połowe ciastek zamiast kokosu można udekorować płatkami migdałowymi. Ważne zeby wykonywać wszystkie czynności szybko - bo ciasto szybko mięknie i zaczyna kleić się do rąk.Układamy ciastka od razu na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do naprawdę dobrze ogrzanego piekarnika. Po 15 min. powinny być ładnie, na złoto upieczone Ciasteczka tego typu możemy urozmaicać w przepisie dałam pomysł na dodatek kokosowy, migdałowy lub tak jak na zdjęciu sezam.