Pyszne chrupiące i lekkie gofry najlepszy przepis

Pyszne chrupiące i lekkie gofry najlepszy przepis
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: lapsmak
Nic dodać, nic ująć. Metodą prób i błędów udało się dojść do najlepszego przepisu na lekkie i chrupiące gofry.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka natomiast mieszamy z cukrem, mlekiem i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
    Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w międzyczasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące ( około 2-3 minut).
    Podajemy posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.
    Smacznego !!
    Porada
    Gofry ładnie rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników.
    Studzimy na kratce !!!!

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
Składniki