Pyszna ,wilgotna babka pomarańczowa z ricottą na każdą okazję!

Pyszna ,wilgotna babka pomarańczowa z ricottą na każdą okazję!
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: mangiare
Jak upiekłam na Święta Wielkanocne ,to każdy się pytał, kiedy znowu upiekę. I tak co niedziela gości na moim stole ta pyszna ,wilgotna babka pomarańczowa z włoskim serem ricotta. Mąż Italiano za nią przepada. Zapraszam na filmik

Składniki

  • masło temperatura pokojowa 220 g
  • cukier 220 g
  • jajka 4 średnie
  • mąka pszenna tortowa 260 g
  • mąka ziemniaczana 80 g
  • proszek do pieczenia 2 i pół łyżeczki
  • sok z pomarańczy 70 ml
  • aromat pomarańczowy kilka kropli
  • serek ricotta 250 g
  • skórka kandyzowana pomarańczy 100 g

Przygotowanie

  1. Przygotować formę do babki i wysmarować olejem oprószyć mąką. Ja mam formę o średnicy 26 cm. Piekarnik włączyć na 170 stopni, funkcja góra, dół. Zabieramy się do ukręcenia masła z cukrem na jasną masę. Do utartej masy dodajemy po jednym jajku i nadal kręcimy mikserem.

  2. Mąkę pszenną przesiać ,połączyć z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Teraz stopniowo dodawać do naszej masy i miksować.

  3. Wlać sok z pomarańczy, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego i wszystko to zmiksować. Następnie dodać cały serek ricotta i też zakręcić mikserem. Na koniec wsypać skórkę kandyzowaną pomarańczy i to wszystko zamieszać łyżką

  4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni funkcja góra, dół na środkową półkę i pieczemy 45 minut potem przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu babkę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie możemy wyciągnąć babkę z formy.

  6. I oto babka pomarańczowa z ricottą ,wilgotna , puszysta i pyszna. Z babką pojechałam do mojej starszej mamy, która bardzo się ucieszyła jak zobaczyła tą babkę, którą jadła, też na Święta Wielkanocne.

    Zapraszam na moj kanał na Youtube na filmik


    Buon appetito!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • masło temperatura pokojowa 220 g
  • cukier 220 g
  • jajka 4 średnie
  • mąka pszenna tortowa 260 g
  • mąka ziemniaczana 80 g
  • proszek do pieczenia 2 i pół łyżeczki
  • sok z pomarańczy 70 ml
  • aromat pomarańczowy kilka kropli
  • serek ricotta 250 g
  • skórka kandyzowana pomarańczy 100 g
Składniki