Pyszna wilgotna baba z jagodami

Pyszna wilgotna baba z jagodami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Moja babka oszalała i z foremki wyjść zachciała,ale pod koniec pieczenia zrezygnowała i na miejscu została. Ma też góry i doliny fajne jej wychodzą miny oszalała, zwariowała chyba za dużo proszku lub owoców dostała bo śmiesznie wypływała. Jest grubiutka i pulchniutka z chęcią ją jemy i z czasem kolejną upieczemy. Wymyślone przepisy najlepiej mi wychodzą tu dodam tu odejmę i baby wychodzą jak ta lala.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 1 szklanka jagód leśnych lub innych owoców,
  • szklanka - kubek arcoroc

Przygotowanie

  1. Do miski dodać jajka oraz cukier, zmiksować na puszystą masę na tak zwany kogel - mogel. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz aromat i wszystko zmiksować do połączenia się składników.

  2. Gotowe ciasto przelać do foremki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia. przygotować jagody ( ja miałam mrożone ). Jagody wysypać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 1 godzinę i pięć minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut.

  3. Wyjąć z blaszki, oddzielić ciasto od papieru. Można polać polewą i posypać wiórkami ( ja polewę robię sama ) lub kto czym ma ochotę.

  4. Ciasto w sam raz do kawy lub dla niespodziewanych gości polecam serdecznie. Wszystkie fotki znajdziecie na moim blogu.

Komentarze do przepisu (6)

Maudie 18 stycznia
Ale ona apetycznie wygląda:)
pyszotki-pl 02 marca
Uwielbiam takie babki z owocami :) Wygląda cudownie a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
qchareczka 03 marca
Witam olej dodajemy przed mąka czy na zmianę trochę mąki trochę oleju??
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 1 szklanka jagód leśnych lub innych owoców,
  • szklanka - kubek arcoroc
Składniki