Pyszna babka ze szpinakiem.

Pyszna babka ze szpinakiem.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś naszło mnie na pieczenie a ze miałam nie za dużo szpinaku mrożonego więc wymyśliłam sobie babkę, bardzo szybka w wykonaniu a już nie powiem jak szybko zniknęła został tylko malutki kawałek. Ale to chyba o czymś świadczy kiedy tak szybko zniknęła. Podejrzewam że będziecie bardzo zainteresowani tym przepisem.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
  • dodatkowo :
  • 4 kostki mrożonego szpinaku dużego lub 6 małych kostek,
  • 5 sztuk średnich truskawek.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę.

  2. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz mleko i olej. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z resztą składników. Zmiksowane ciasto podzielić na dwie równe części.

  3. Jedną połowę ciasta zostawiamy czystą zaś do drugiej dodajemy wcześniej odmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Dokładnie zmiksować do połączenia się ciasta ze szpinakiem.

  4. Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą wylać całe białe ciasto, na białe ciasto przez środek wylać ciasto ze szpinakiem. Końcówką łyżki przez całość zaczynając od góry aż do końca zrobić tak zwane esy - floresy.

  5. Na zrobione esy - floresy ułożyć pokrojone w plasterki truskawki ( można dać więcej ja dałam tyle ile syn nie zdążył zjeść ). Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka.

  6. Gdy ciasto już się upiecze wyjąć z piekarnika i ostudzić, jak już ostygnie z najbardziej gorącego wyjąć je razem z papierem na ręcznik papierowy, posypać cukrem pudrem, odjąć papier. Wystudzone całkowicie przekroić sprawdzając czy dobrze wyszło.

  7. Ciasto sama sobie wymyśliłam i wyszło mi idealne za pierwszym razem, myślę że wam również powinno się udać nie jest w nim nic skomplikowanego wystarczy dobrze trzymać się przepisu. Wystudzone ciasto pokroić w dowolne kawałki na talerz.

  8. Taka babka idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla spodziewających się gości. Rodzinka również będzie zachwycona. A w tajemnicy wam powiem że to dobry pomysł na przemycenie szpinaku jeśli ktoś w rodzinie nie lubi u mnie się sprawdziło.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 3 dni temu
Pyszności :)
agnes72 2 dni temu
Dziękuję serdecznie
Składniki
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
  • dodatkowo :
  • 4 kostki mrożonego szpinaku dużego lub 6 małych kostek,
  • 5 sztuk średnich truskawek.
Składniki