Pychotka z malinami

Pychotka z malinami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rosse
Inna wersja tradycyjnej pychotki, zwanej też Panią Walewską. Dwa blaty kruchego ciasta pieczone razem z bezą, posypane migdałami, pomiędzy nimi warstwa delikatnego kremu śmietankowego i galaretki malinowej z dużą zawartością malin. Lekka i delikatna o zniewalającym smaku. Proste wykonanie, na pewno się uda każdemu zrobić to ciacho. Można też wykorzystać inne owoce i pasującą do nich galaretkę. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto:
  • żółtka, 6 sztuk
  • cukier, 100g
  • mąka, 190g
  • masło, 150g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • Beza:
  • białka, 6sztuk
  • cukier, 250g
  • do posypania: płatki migdałowe, 100g
  • Galaretka malinowa:
  • galaretka malinowa, 2 opakowania
  • maliny, 500g /mogą być mrożone/
  • Krem:
  • śmietana kremówka 30% lub 36%, 500ml
  • serek mascarpone, 250g
  • cukier puder, 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodać żółtka. Ciągle ucierając dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ucierać jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników.
    Ciasto podzielić na dwie porcje.
    Formę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować pierwszą część ciasta.
    Będzie go niewiele, ale zapewniam,że tak właśnie ma być i warstwa będzie cieniutka.
    Na warstwę ciasta wyłożyć 1/2 piany bezowej i posypać 50g płatków migdałowych.
    Piec około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
    Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

  2. Beza: Białka ubić na sztywno, Stopniowo dodać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej bezy.
    Podzielić na pół , wyłożyć na blaty ciasta i posypać migdałami.
    Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto, a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników.

  3. Galaretka z malinami: 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody.
    Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypać maliny, mieszać i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

  4. Krem: Śmietanę,serek i cukier umieścić w misce i ubijać mikserem na puszysty krem.
    Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zważenia.

  5. Wykonanie:
    Na ciasto kruche wyłożyć połowę kremu śmietankowego.
    Na krem wyłożyć galaretkę z malinami.
    Na galaretkę kłaść pozostały krem i przykryć drugim blatem ciasta.
    Wstawić na kilka godzi do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (15)

GREGORHSPEED 06 września 2015
Przepysznie wygląda <3
renka 06 września 2015
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.Mam pytanie - czy dobrze się kroi, czy krem jest w "miarę" gęsty i z... Czytaj całość »
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.Mam pytanie - czy dobrze się kroi, czy krem jest w "miarę" gęsty i z jakimi owocami można go jeszcze zrobić,gdyby za tydzień nie było już malin? Mam zamiar zrobić na dożynki -)))
rosse 06 września 2015
Tak kroi się dobrze,tylko proponuję zostawić na całą noc,żeby całość dobrze stężała.Myślę że będzie... Czytaj całość »
Tak kroi się dobrze,tylko proponuję zostawić na całą noc,żeby całość dobrze stężała.Myślę że będzie dobre i z mrożonymi owocami np. truskawkami,jagodami,malinami i jabłka też będą pasowały.Jasne,że nie ma to jak świeże owoce, ale mrożone też mogą być.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • żółtka, 6 sztuk
  • cukier, 100g
  • mąka, 190g
  • masło, 150g
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • Beza:
  • białka, 6sztuk
  • cukier, 250g
  • do posypania: płatki migdałowe, 100g
  • Galaretka malinowa:
  • galaretka malinowa, 2 opakowania
  • maliny, 500g /mogą być mrożone/
  • Krem:
  • śmietana kremówka 30% lub 36%, 500ml
  • serek mascarpone, 250g
  • cukier puder, 2 łyżki
Składniki