Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty wieniec z pistacjami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 86
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 38
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 232
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5391
Składniki
Ciasto: masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki, tak by nie było grudek. Zaczyn przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
2. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy, żółtka, skórkę cytrynową. Dołóż wyrośnięty zaczyn i dobrze wyrób. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj przestudzone masło. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotuj masę orzechową: mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej nim zmielone orzechy. Dodaj mielony cynamon do smaku. Wymieszaj z dżemem i odstaw na 40 min, aby masa zgęstniała.
Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą orzechową i zwiń. Powstały rulon najpierw skręć, tak by przypominał warkocz, a następnie ułóż go na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec i sklejając brzegi. Struclę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 45 min w temp. 175 st. Ostudź i udekoruj wg uznania.Źródło: Tina