Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty wianuszek z zieleniną"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Kajzerkę namaczamy. Cztery jajka gotujemy na twardo. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Natkę pietruszki i rzeżuchę drobno siekamy.
W misce lub w makutrze ucieramy masło do białości. Stopniowo dodajemy trzy żółtka, odciśniętą kajzerkę i mieszamy, żeby dobrze się połączyły. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z maślaną masą. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę, pokrojoną rzeżuchę, natkę, czosnek, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką, mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu układamy gęsto pokrojone w plasterki ugotowane na twardo jajka. Pieczemy w 180oC ok. 30 minut.
Porcje jajecznego wianuszka możemy podawać z sosami, np. chrzanowym albo czosnkowym.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
<strong>Justyna Cukier, Domaszno</strong>Źródło: Rewia