Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty suflet z brandy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2132
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 974
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2132
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 974
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Posiekaj czekoladę. Podgrzej na małym ogniu 100 ml śmietany oraz brandy. Dodaj połowę czekolady i odstaw na 5 minut. Wymieszaj na gładką masę. Połowę wstaw do lodówki, aby stężała (1-2 godziny). Ze zmrożonej masy zrób cztery kule. Resztę odstaw na sos do polania gotowego sufletu.
Rozpuść w kąpieli wodnej masło i resztę czekolady, wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka, mąkę, kakao, 50 g cukru i rozetrzyj.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj resztę cukru. Przełóż do masy z żółtkami, wymieszaj. Cztery foremki (300 ml) posmaruj masłem, obsyp cukrem. Napełnij je do połowy masą, pośrodku ułóż czekoladowe kule, przykryj resztą masy. Wstaw do piekarnika, piecz 15-20 minut, aż suflety wyrosną. Podgrzej przygotowany wcześniej sos. Polej suflety sosem i śmietaną, posyp szczyptą kakao.
Czas 2,40 min, cena 3 zł, porcja 490 kcal.Źródło: Olivia