Puszysty sernik według Ewy Wachowicz

Puszysty sernik według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Sernik z sosem malinowym.

Składniki

  • 1½ kg - sera białego
  • 12 - jajek
  • 500 g - cukru pudru
  • 250 g - masła
  • 2 łyżki - budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • SOS:
  • 500 g - malin
  • 100 g - cukru pudru

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (cukier wsypywać porcjami). Gdy powstanie gęsty kogel-mogel, stopniowo, stale miksując, dodać miękkie masło, następnie budyń i dwukrotnie zmielony ser.

  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z masą żółtkową (za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki). Wrzucić rodzynki i delikatnie wymieszać.

  3. Przełożyć do prostokątnej formy – wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (wymiary 24 cm x 35 cm). Piec przez minimum 1 godzinę w temp. 180 st. C.

  4. Podawać na zimno z ciepłym sosem malinowym – jagody wystarczy rozmrozić, podgrzać z cukrem, zmiksować i przetrzeć przez sito.

Składniki
  • 1½ kg - sera białego
  • 12 - jajek
  • 500 g - cukru pudru
  • 250 g - masła
  • 2 łyżki - budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • SOS:
  • 500 g - malin
  • 100 g - cukru pudru
Składniki