Puszysty sernik na miodowym cieście

Puszysty sernik na miodowym cieście
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Wanessa
Ser z dodatkiem śmietany 30% jest bardzo puszysty i lekki.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 30 dag
  • jajko 1 szt
  • miód prawdziwy 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • masło 20 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 4-5 łyżek
  • kakao 1 łyżka
  • Masa serowa
  • ser biały 1,5 kg
  • śmietana 30% 300 ml
  • jajka 8 szt
  • cukier puder 30-35 dag
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • aromat cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • aromat pomarańczowy 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Mąkę wymieszać z sodą i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, rozpuszczony, przestudzony miód, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta wymieszać z kakao, zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Jasne ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy z bokami o wymiarze 37/22 cm. nakłuć widelcem. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce połowę ciasta kakaowego. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 10 minut.

  2. Masa serowa
    Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

  3. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

  4. Przemielony twaróg zmiksować żółtkami, wymieszać z ubitą śmietaną.
    Wsypać budynie, mąkę ziemniaczaną, aromat i skórkę pomarańczową. Połączyć z pianą z białek delikatnie mieszając.

  5. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.

  6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 70-80 minut.
    Upieczony sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 30 dag
  • jajko 1 szt
  • miód prawdziwy 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • masło 20 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 4-5 łyżek
  • kakao 1 łyżka
  • Masa serowa
  • ser biały 1,5 kg
  • śmietana 30% 300 ml
  • jajka 8 szt
  • cukier puder 30-35 dag
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
  • aromat cytrynowy 0,5 łyżeczki
  • aromat pomarańczowy 0,5 łyżeczki
Składniki