Puszysty sernik

Puszysty sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Renata9
Ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Moja wersja jest akurat z rodzynkami, ale często tez do sernika dodaję żurawinę suszoną, która bardzo lubię.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 15 dag
  • Masło 5 dag
  • Cukier 5 dag
  • żółtko 1 sztuka
  • Śmietana kwaśna 1 łyżka
  • Ser:
  • Serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • Ser biały mielony 650 g
  • Jajka 6 sztuk + 1 białko z ciasta
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 sztuka
  • Masło 100 g
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (jeśli masa jest zbyt rzadka)
  • Rodzynki
  • Polewa:
  • czekolada gorzka 100 g
  • Posypka:
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Wszystko razem wyrobić i podpiec na blaszce przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.

  2. Ser:
    Ser + żółtka + cukier + cukier waniliowy wyrobić na jednolitą masę mikserem. Masło roztopić, ostygnięte dodać do masy. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, lekko mieszając łyżką drewnianą. Jeśli masa będzie zbyt rzadko to dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rodzynki + ewentualnie inne bakalie. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

  3. Polewa:
    Czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !!!

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 15 dag
  • Masło 5 dag
  • Cukier 5 dag
  • żółtko 1 sztuka
  • Śmietana kwaśna 1 łyżka
  • Ser:
  • Serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • Ser biały mielony 650 g
  • Jajka 6 sztuk + 1 białko z ciasta
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 sztuka
  • Masło 100 g
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (jeśli masa jest zbyt rzadka)
  • Rodzynki
  • Polewa:
  • czekolada gorzka 100 g
  • Posypka:
  • Wiórki kokosowe
Składniki