Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.

Składniki

  • Jajo kurze 7 szt. (450 g w skorupce)
  • Cukier 220 g (szklanka)
  • Mąka tortowa 160 g (szklanka)
  • Mąka ziemniaczana 50 g (1/3 szklanki)
  • (na formę 28 cm lub 26 cm)

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
    Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).

  2. Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować).
    Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).

  3. Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.

  4. Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu.
    Najlepiej upiec biszkopt wieczorem, a dopiero na drugi dzień przekrajać.
    Biszkopt upieczony w formie 28 cm przekroimy na 2 blaty, a w 26 cm na co najmniej 3.

Komentarze do przepisu (7)

eilen 04 kwietnia 2017
Czy któraś z Pań bardziej wprawionych w pieczeniu może mi wyjaśnić,dlaczego mój biszkopt zawsze opada? To... Czytaj całość »
Czy któraś z Pań bardziej wprawionych w pieczeniu może mi wyjaśnić,dlaczego mój biszkopt zawsze opada? To samo mam z sernikiem. Pięknie wyrastają a potem zostaje z tego połowa.
kwiatuszek1704 04 kwietnia 2017
Nie wiem czy to nie wina proszku do pieczenia.Bo tutaj w przepisie nie ma .Mi też opada biszkopt i ja dodaję proszek .
Astralna 04 kwietnia 2017
Blaszkę w przypadku biszkoptu nie smarujemy po bokach.(ciasto się nie przyklei) Sernik zawsze po wyjęciu z... Czytaj całość »
Blaszkę w przypadku biszkoptu nie smarujemy po bokach.(ciasto się nie przyklei) Sernik zawsze po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły delikatnie obkroić nożem w koło.Opadnie trochę ..ale będzie równy.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajo kurze 7 szt. (450 g w skorupce)
  • Cukier 220 g (szklanka)
  • Mąka tortowa 160 g (szklanka)
  • Mąka ziemniaczana 50 g (1/3 szklanki)
  • (na formę 28 cm lub 26 cm)
Składniki