Puszyste,wilgotne ciasto ze śliwkami i kajmakiem

Puszyste,wilgotne ciasto ze śliwkami i kajmakiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ewusssia
kajmak po to aby coś zmienić , poeksperymentować

Składniki

  • 330g mąki pszennej
  • 460g kajmak
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 200ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 500g drobnych śliwek wypestkowanych

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.

  2. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać jogurt i kajmak wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.

  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut.

Składniki
  • 330g mąki pszennej
  • 460g kajmak
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200ml jogurtu greckiego
  • 200ml oleju
  • 4 duże jajka
  • 500g drobnych śliwek wypestkowanych
Składniki