Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży

Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste

Składniki

  • SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej
  • -1 szklanka mleka
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
    Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jabłko jest bardzo soczyste odciskamy sok)

  2. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

  3. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
    Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
    Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.

  4. Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 26 lutego 2019
Uwielbiam racuchy :) Pycha
Nevermore 26 lutego 2019
Pycha, takie to ją uwielbiam :)
Maudie 26 lutego 2019
Takie uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej
  • -1 szklanka mleka
  • -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko
Składniki