Puszyste precelki.

Puszyste precelki.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: remix164
W sam raz do popołudniowej herbatki lub kawy.

Składniki

  • CIASTO:
  • masło lub margaryna, 100g
  • mleko, 200 ml
  • świeże drożdże, 25g
  • cukier, 50g
  • szczupta soli
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • mąka, ok. 500g
  • PONADTO;
  • kilka łyżek masła
  • ok. 100g cukru
  • mąka do posypania stolnicy

Przygotowanie

  1. Rozpuść tłuszcz i wymieszaj go z mlekiem, a potem podgrzej do temperatury około 37 C.

  2. Drożdże pokrusz do miski i zalej małą ilością mleka z roztopionym tłuszczem, a następnie całość wymieszaj i dodaj resztę mleka.

  3. wsyp cukier, sól, proszek do pieczenia oraz większość mąki. Wyrób ciasto na gładką masę- ręcznie lub mikserem.

  4. Przykryj je i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów.

  5. Rozłóż ciasto na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na osiemnaście części.

  6. Z poszczególnych kawałków utwórz wałeczki o długości około 40 cm, a następnie z każdego z nich uformuj kształt precla.

  7. Precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podgrzej piekarnik do temperatury 250 C.

  8. Piecz je na środkowym poziomie piekarnika przez 8 -10 minut. Jeszcze ciepłe posmaruj roztopionym masłem i obtocz w cukrze.

Komentarze do przepisu (5)

Wiolka81 09 listopada 2010
Pysznie wyglądają,przepis ląduję w ulubionych i napewno będzie wypróbowany!
athena83 10 listopada 2010
Znam ten przepis, precelki są bardzo dobre...przepis zapewne pochodzi z "Wypieki ze smakiem", nawet zdjęcie... Czytaj całość »
Znam ten przepis, precelki są bardzo dobre...przepis zapewne pochodzi z "Wypieki ze smakiem", nawet zdjęcie jakieś znajome.
haniab 11 lutego 2011
mozna te drozdze zastapic suszonymi? jak tak to ile dac?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • masło lub margaryna, 100g
  • mleko, 200 ml
  • świeże drożdże, 25g
  • cukier, 50g
  • szczupta soli
  • proszek do pieczenia, pół łyżeczki
  • mąka, ok. 500g
  • PONADTO;
  • kilka łyżek masła
  • ok. 100g cukru
  • mąka do posypania stolnicy
Składniki