Puszyste ciasto z orzechami i kawałkami herbatników

Puszyste ciasto z orzechami i kawałkami herbatników
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Bardzo puszyste, smaczne ciasto.

Składniki

  • 15 dkg. masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg. zmielonych orzechów razem z drobno rozkruszonymi herbatnikami
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kakao
  • 5-6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka sody
  • Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru i kieliszek rumu

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie łyżką połączyć z masą żółtkową.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i orzechy z herbatnikami.Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę /24x40/ wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok.30 minut. Sprawdzić patyczkiem.

  2. Cukier puder rozetrzeć z rumem, powinna być konsystencja gęstej śmietany i polukrować wystudzone ciasto. Pokroić w małe romby. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 25 lutego 2013
Irmo widzę że Ty dziś na orzechowo:-))) Zdrowo i smacznie fajne ciacho:-))
Konto usunięte 25 lutego 2013
Pyszne , już sobie wyobrażam jak smakuje , na pewno będę robić tylko napisz co z białkami ? Myślę , że... Czytaj całość »
Pyszne , już sobie wyobrażam jak smakuje , na pewno będę robić tylko napisz co z białkami ? Myślę , że ubić i połączyć z ciastem , ale wolę się upewnić , bo expertem od ciast to ja nie jestem , pozdrówka :))) 5
irma 25 lutego 2013
Goramarcina wielkie dzięki za uwagę, przecież to ciasto ma być puszyste, a bez piany to ani rusz...dzięki i od... Czytaj całość »
Goramarcina wielkie dzięki za uwagę, przecież to ciasto ma być puszyste, a bez piany to ani rusz...dzięki i od razu dopisuję.:-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 15 dkg. masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dkg. zmielonych orzechów razem z drobno rozkruszonymi herbatnikami
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kakao
  • 5-6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka sody
  • Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru i kieliszek rumu
Składniki