Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepie zauroczyły mnie śliwki, które połączyłam z niezwykle aromatycznym, świeżym ciastem cytrynowym :-)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 68
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 68
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj razem, odłóż. 2. W misie miksera umieść masło i cukier. 3. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Dodaj jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. 5. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok i utrzyj. 6. Dodaj przesiane i odłożone suche składniki, kwaśną śmietanę, wymieszaj do połączenia się składników, nie dłużej. 7. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj. 8. Formę tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. 9. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. 10. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 11 Wyjmij, chwilę przestudź w formie a następnie przełóż na paterę i polukruj.
Lukier cytrynowy: 1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj grzbietem łyżki. 2. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodaj więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - soku z cytryny. 3. Smacznego :-)