puszyste ciasto cytrynowe

puszyste ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Świetne, wilgotne "conieco" do kawy lub herbaty, bez wysiłku i nie ma możliwości, że się nie uda :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
  • 4 jaja, 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 2 duże cytryny lub 3 średnie
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek soku z cytryny
  • ewentualnie: 100 gramów gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju lub masła

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć na puch.
    Jaja całe ubić na piankę z cukrem.
    Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich cieniutko skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok, usunąć ewentualne pestki lub resztki albedo. Soku może być od 1/4 do nawet 1/3 szklanki.
    Do miski z utartym masłem (margaryną) dodać pianę z jajek, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wlać sok z cytryny, wrzucić startą skórkę, wszystko zmiksować do połączenia składników, ale nie dłużej.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Zasadą jest "suchy patyczek", tego głównie się trzymajmy.

    UWAGA: Po około 25 minutach pieczenia wierzch ciasta może zacząć się zanadto rumienić, przykryjmy go folią aluminiową i pieczmy dalej.

    Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem z cytryny, pokryć wystudzone ciasto.

    Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować zastygnięty lukier.

    Odstawić na minimum dwie godziny do stężenia.

Komentarze do przepisu (30)

irma 20 lutego 2015
Ciasto jest mi znane i polecam każdemu, ale mnie zaciekawiła dekoracja ciasta - wygląda wspaniale :)
izek 20 lutego 2015
Bardzo fajne i naprawdę puszyste ciasto ;)
ziembulka 20 lutego 2015
no i znów kusisz słodkościami a ja tu walczę z postanowieniem :D hehe:) prezentuje się świetnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów miękkiego masła ewentualnie margaryny
  • 4 jaja, 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • 2 duże cytryny lub 3 średnie
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier: 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek soku z cytryny
  • ewentualnie: 100 gramów gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju lub masła
Składniki