Puszyste ciasto cytrynowe

Puszyste ciasto cytrynowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Perepe
Przepis na tanie, smaczne ciasto znaleziony w pewnej książce kucharskiej, nieco zmieniony.

Składniki

  • 200 g masła roślinnego
  • 200 g cukru
  • 4 jaja (średniej wielkości)
  • 200 g mąki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Temperaturę w piekarniku ustawić na ok 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier i całe jaja ucierać na gładką, jednolitą masę. Dodać drobniutko startą skórkę cytrynową i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać.

  2. Masę rozsmarować na blasze i wygładzić. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut (aż ciasto uzyska jasnozłoty kolor). Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.

  3. Cukier puder wsypać do miski. Podlać go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i ucierać drewnianą pałką, aż powstanie gęsty lukier. Można dodawać cukier puder, jeśli ktoś nie przepada za kwaśnymi smakami.
    Następnie polać lukrem ciasto (ja używam do tego pędzelka spożywczego, wtedy lukier się nie wylewa).
    Ciasto poprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego! :)

Składniki
  • 200 g masła roślinnego
  • 200 g cukru
  • 4 jaja (średniej wielkości)
  • 200 g mąki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Składniki