Puszyste ciasto

Puszyste ciasto
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Delikatne i puszyste ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas swoim smakiem i wyglądem.

Składniki

  • mąka pszenna - 2 i pół szklanki + 3 łyżki
  • cukier - 1 i pół szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 30g
  • kakao - 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia.

  2. Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.

  3. Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem.

    Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować.

    Pod wpisem link do innych pysznych ciast - w tym prostego i pysznego sernika krakowskiego.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 11 czerwca 2013
Proste i jednocześnie smakowite , takie najczęściej robię :)
srk76 12 czerwca 2013
Opłacało nam się pojechać do rodziców na kawę.
bozkap 12 czerwca 2013
proszę podać ilość cukru bo przepis jest niepełny :)
Składniki
  • mąka pszenna - 2 i pół szklanki + 3 łyżki
  • cukier - 1 i pół szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 30g
  • kakao - 3 łyżki
Składniki