Puszysta, szybka babka na oleju

Puszysta, szybka babka na oleju
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier i posypka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • woda
  • 100g żurawiny suszonej
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

  2. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.

  3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.

Komentarze do przepisu (4)

gochna55 24 listopada 2017
Ta babeczka jest pycha. Nazywałam ją "obiadową", bo robiłam w trakcie gotowania obiadu i była już... Czytaj całość »
Ta babeczka jest pycha. Nazywałam ją "obiadową", bo robiłam w trakcie gotowania obiadu i była już gotowa na deser. Proponuję dodać jabłka - ciasto będzie wilgotniejsze.
jagodaa 24 listopada 2017
Pychotka :)
grazka950 24 listopada 2017
u mnie też już się do kawki studzi:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ...
  • Lukier i posypka:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • woda
  • 100g żurawiny suszonej
  • sok z cytryny
Składniki