Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysta krajanka cytrynowa"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1193
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12215
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1025
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1193
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12215
Składniki
ok. 60 minut
Na stolnicę przesiać 40 dag mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodać 12,5 dag cukru, szczyptę soli, masło pokrojone na kawałeczki, 2 jajka, mielone migdały i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść rękoma. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na stolnicy oprószonej mąką ułożyć schłodzone ciasto i rozwałkować je.
Plackiem wylepić spód przygotowanej blachy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec około 20 minut. Cytryny sparzyć, polewając wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Na tarce zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą mąkę wymieszać z resztą cukru, 8 jajkami, sokiem i skórką z cytryny.
Masę cytrynową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec jeszcze 25 minut. Dobrze wystudzić. Placek oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałeczki o wymiarach 5,5x8 cm.Źródło: Życie na gorąco