Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysta brioszka w kajmaku"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 9
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 926
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 9
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 126
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 926
Składniki
Zamkniętą puszkę z mlekiem zalej w garnku wodą, gotuj na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie puszkę otwórz i przestudź kajmak. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i podgrzanym mlekiem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Masło stop. Mąkę przesiej do miski. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj posiekane orzechy laskowe, jajko i żółtka, ostudzone masło, resztę cukru, rodzynki i sól. Wyrabiaj mikserem 15 min.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto zagniataj jeszcze przez minutę. Następnie podziel na 16 porcji, poukładaj je w posmarowanej mas łem tortownicy (zachowuj małe odleg łości).
Odstaw na 15 min, po czym posmaruj wierzch żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piecz ok. 25 min w 160 st. Ciasto ostudź, posyp posiekanymi orzechami, polej kajmakiem.
Wersja dla zabieganych
Zamiast gotować mleko skondensowane, możesz wykorzystać też gotową masę kajmakową. Lekko ją podgrzej i wymieszaj z orzechami.Źródło: Tina