Pulchne ciasto łaciate z malinami

Pulchne ciasto łaciate z malinami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zawsze się udaje, każdemu smakuje i szybko się robi. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, owoce można użyć dowolne ulubione, lub sezonowe, polecam również wersje z wiśniami. W sezonie letnim królują u nas właśnie takie szybkie i tanie ciasta. Jest to również świetna alternatywa dla niespodziewanych gości, ponieważ ciasto przygotujesz w kilka chwil.

Składniki

  • Blaszka 25×30 cm
  • 4 jajka L
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl.oleju
  • 1 szkl.wody gazowanej lub oranżady
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g malin lub innych ulubionych owoców

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną.
    Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną część ciasta pozostawić jasną a do drugiej wsypać kakao i wymieszać.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać na przemian łyżkami raz ciasto jasne, raz ciemnie a następnie przykryć jasne ciemnym i na odwrót.
    Na wierzchu ciasta ułożyć maliny, delikatnie je wtykając.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C. Letnie ciasto można posypać cukrem pudrem.
    Oryginalny przepis pochodzi ze strony => Obżarciuch.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 20 lipca
Ale bajka!
ekspresjawkuchni 20 lipca
Cudownie wygląda :)
KulinarnaChwila 21 lipca
Wygląda bajecznie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25×30 cm
  • 4 jajka L
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl.oleju
  • 1 szkl.wody gazowanej lub oranżady
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g malin lub innych ulubionych owoców
Składniki