Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki ryż, pod nim kryje się kontrastujący sos z wiśni, kwaśny smak owoców dodaje charakteru. Posypany płatkami migdałów staje się prawdziwym przysmakiem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Składniki
Ryż wsypać do rondelka, dolać do niego mleko oraz mleko skondensowane. Dodać amaretto lub ekstrakt. Doprowadzić do zagotowania, często mieszając. Zdjąć z palnika i zostawić po przykryciem na 10 minut. W tym czasie przygotować wiśnie. Do rondelka wsypać wydrylowane wiśnie. Dodać cukier, gotować ok. 5 minut. Mąkę wymieszać z wodą, dolać do wiśni, energicznie wymieszać. Na dno pucharków rozlać wiśnie. Ryż krótko zblendować (naprawdę krótko, mają być widoczne kawałki ryżu). Rozłożyć ryż na wiśniach i chwilkę poczekać, ryż zgęstnieje. Posypać każdą porcję płatkami migdałów. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.