Pudding ryżowo-truskawkowy

Pudding ryżowo-truskawkowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszny deser z truskawkami na bazie ryżu i twarogu. Nie tylko dla najmłodszych :)

Składniki

  • ½ kg truskawek
  • ¾ szklanki ryżu
  • 20 dag twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżki soli

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem pudrem i serem na jednolitą masę.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy.
    Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję w pucharkach tylko ozdabiamy).

  2. Wykorzystałam ½ rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kiedy czekolada przestygła, umieściłam ją w rożku i wyciskałam do naczynia z zimną wodą. Czekolada zastygła momentalnie w postaci wstążek.
    Deser można też udekorować samymi owocami.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (23)

Docherro 02 czerwca
Coś dla mnie,pyszności:)
kucharka-amatorka 02 czerwca
Podoba mi się. W najbliższym czasie go zrobię. Dzięki za przepis.
fafiatko 02 czerwca
Przepiękny przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ kg truskawek
  • ¾ szklanki ryżu
  • 20 dag twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • ¼ łyżki soli
Składniki