Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto biszkoptowe, bardzo puchate i pyszne. Zachwyciłam moją rodzinę tym ciastem. Podpatrzyłam ten przepis z YouTube zagranicznym.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Rózgą rozetrzeć żółtka z cukrem, do białości.Przesiać tam mąkę z proszkiem i mieszać dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do masy żółtkowej i delikatnie wmieszać łopatką.
Ciasto rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać kakao i wymieszać.
Na blaszkę 22x36 wyłożoną papierem do pieczenia, kłaść na przemian kupki.Drugą warstwę ułożyć odwrotnie, tam gdzie było ciasto jasne, ułożyć ciemne.
Nagrzać piekarnik i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.Piec w 150*C.ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem.
Ciasto po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
Ciasto można posypać, tylko cukrem pudrem.
Można oblać też polewą czekoladową.
Można upiec w tortownicy, oblać polewą i udekorować. Można upiec babeczki, babki ,zebry itd.