Puchate pączki z marmoladą różaną

Puchate pączki z marmoladą różaną
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Wiecie, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą? :) Możecie więc ich zjeść przynajmniej ze trzy!

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
  • marmolada

Przygotowanie

  1. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

    Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.

    Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.


    Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

    Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.

Składniki
  • 550 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
  • marmolada
Składniki