Puchate bułeczki z dżemem

Puchate bułeczki z dżemem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika ???? Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, dżemy, powidła czy świeże owoce (polecam borówki amerykańskie!).

Składniki

  • Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem z truskawek

Przygotowanie

  1. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą np. mniejszej miseczki kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę dżemu, zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami. Układamy bułeczki równomiernie (w odstępach od siebie) na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • dżem z truskawek
Składniki