Puchar cappuccino

Przepis dnia 2012-08-17
Puchar cappuccino
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszny!

Składniki

  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • mocna kawa, 125ml
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier, 40g
  • śmietana kremówka 30%, 125ml
  • Śnieżka , wiórki , czekolada - do dekoracji, 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut). Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml. Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

  2. Resztę kawy przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem. Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Dekorujemy wg. własnego pomysłu! Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby. Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

Naaddii 16 sierpnia 2012
Ślicznie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
irma 16 sierpnia 2012
Baaardzo kuszący deser.
rosse 16 sierpnia 2012
Brzmi i wygląda kusząco:)Do wypróbowania:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • mocna kawa, 125ml
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier, 40g
  • śmietana kremówka 30%, 125ml
  • Śnieżka , wiórki , czekolada - do dekoracji, 1 łyżka
Składniki