Puch czekoladowo -serowy

Puch czekoladowo -serowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszne ciasto do popołudniowej herbaty.

Składniki

  • Serki homogenizowane waniliowe 140g -5 szt.
  • Jajka kurze 8 szt.
  • Śmietanka30% 220 ml
  • Budynie waniliowe 64g 2 szt.
  • Czekolada gorzka 11/2 tabliczki
  • Cukier kryształ 30 dag
  • Mąka tortowa 12 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Wiórka kokosowe do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe:3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno z 12 dag cukru.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać ,jako ostatni składnik dodać rozpuszczoną czekoladę.Blachę 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Ciasto wyłożyć do blaszki i piec 20 min. lub do suchego patyczka.

  2. Masa serowa:4 jajka utrzeć na puszystą masę z 18 dag cukru.Dodać serki homogenizowane i budyń ,dokładnie wymieszać ,dodać śmietankę jeszcze raz wymieszać .Masa będzie miała płynną konsystencję.Wylać na upieczone ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni aż masa serowa będzie rumiana około 40 min.Pieczemy mając włączoną górną część piekarnika.

  3. Przygotowujemy polewę z czekolady w kąpieli wodnej i polewamy ,kiedy ciasto wystudzi się.Polewę posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 25 października 2019
Pyszotka:)
marianna1289 26 października 2019
Dzięki
Składniki
  • Serki homogenizowane waniliowe 140g -5 szt.
  • Jajka kurze 8 szt.
  • Śmietanka30% 220 ml
  • Budynie waniliowe 64g 2 szt.
  • Czekolada gorzka 11/2 tabliczki
  • Cukier kryształ 30 dag
  • Mąka tortowa 12 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Wiórka kokosowe do posypania
Składniki