Ptysie z waniliowym kremem budyniowym.

Przepis dnia 2014-01-25
Ptysie z waniliowym kremem budyniowym.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Ptysie z masą budyniową oblane czekoladą

Składniki

  • ptysie: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina soli
  • masa: 500ml mleka 40g masła 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego 1/2 laski wanilii
  • dodatkowo: 100g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej masło.
    Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i wsypujemy do rozpuszczonego masła.
    Ściągamy z ognia i mieszamy - ma powstać jednolita i błyszcząca masa.
    Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, proszek do pieczenia - cały czas miksując.

    Masą napełniamy rękaw cukierniczy, i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ptysie pieczemy 10 minut w temperaturze 200stopni,
    następnie kolejne 10 minut w temp 180stopni.
    W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

    Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło.
    Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą.

    Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka.
    Mąki przesiewamy, dodajemy żółtka, wanilię i budyń - miksujemy.

    Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy masę budyniową.
    Miksujemy dopóki masa nie zrobi się gęsta.

    Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową.
    Gotowe polewamy roztopioną czekoladą.
    Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 16 listopada 2014
Wspaniała prezentacja ptysi :-), muszę koniecznie upiec, bo patrząc na zdjęcia zjadłabym takie ciastko :-).
Składniki
  • ptysie: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina soli
  • masa: 500ml mleka 40g masła 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego 1/2 laski wanilii
  • dodatkowo: 100g czekolady mlecznej 1 łyżeczka masła
Składniki