PTYSIE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

PTYSIE Z MASĄ BUDYNIOWĄ
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
mówią,że wyśmienite!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z Palmą i solą,zestawić z ognia i wsypać mąkę,drewnianą łyżką dokładnie ją rozetrzeć i ponownie postawić garnczek na ogień ,podgrzewać cały czas mieszając do momentu,aż ciasto zrobi się lśniące.Odstawić do przestygnięcia.

  2. W tym czasie w połowie mleka rozprowadzić obie mąki lub m.pszenna+ budyń,resztę mleka zagotować z cukrami.Do gotującego mleka wlać rozprowadzone mąki i zagotować.Ostudzić pod przykrywką.

  3. Teraz ucieramy ciasto wbijając kolejno po 1 jajku(ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany).Włączyć piekarnik na 200 st.C i w czasie,gdy będzie się nagrzewał na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez szprycę (końcówka z gwiazdką) formujemy ptysie wielkości jaja.Robić większe odległości,bo one rosną.Piec około 25-30 minut.Muszą być dobrze wysuszone,bo inaczej opadą.Ja otwieram zawsze na chwilkę piekarnik po około 15 minutach.

  4. Utrzeć Palmę dodając po łyżce ugotowaną masę.

  5. Upieczone ptysie przekroić w poprzek i nadziewać masą.Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Takie ptysie można też podawać z bitą śmietaną lub masą pieczarkową jako przekąskę. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

annawk 27 lutego 2009
dlaczego muszę takie pyszności oglądać będąc w pracy , chyba zaraz polecę do cukierni, a w weekend do kuchni... Czytaj całość »
dlaczego muszę takie pyszności oglądać będąc w pracy , chyba zaraz polecę do cukierni, a w weekend do kuchni - zrobić te ptyśki
betaww 02 marca 2009
ptysie trzeba piec w piekarniku z blachą z zimną wodą pod spodem,bo onw lubią wilgoć.Wtedy lepiej rosmą
BogusiaP1956 03 marca 2009
Nie próbowałam takiego sposobu,ale każdy ma swój wypróbowany...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki