Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie z masą ajerkoniakową"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9542
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 234
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9542
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 234
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.
Ciasto: do rondla wlej szklankę wody, dodaj masło, zagotuj. Wsypuj mąkę, mieszając, gotuj, aż uzyskasz gładką masę. Przestudź. Dodawaj po jednym jajku, miksując. Ciasto włóż do szprycy z końcówką w kształcie gwia zdki, wyciśnij kulki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 20 minut.
Krem: mleko zagotuj z cukrem. Zdejmij z ognia, wlej ajerkoniak, dodaj kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Ostudź. Masło utrzyj. Dodawaj po łyżce kaszkę ajerkoniakową, mieszając. Krem włóż do szprycy. Ptysie przekrój na pół, napełnij kremem.
Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 1,30 zł.
Robiąc ptysie pamiętajmy, by po upieczeniu nie wyjmować ich od razu z piekarnika, bo ciasto łatwo opadnie.Źródło: Chwila dla Ciebie