Ptysie z kremem śmietankowym

Przepis dnia 2021-05-13
Ptysie z kremem śmietankowym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ptysie z delikatnym, śmietankowym kremem to coś, czemu nikt nie jest w stanie się oprzeć... Musicie koniecznie przetestować przepis. Jestem pewna, że nie pożałujecie ;) *UWAGA Wszystkie składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250ml

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • 50g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. CIASTO PTYSIOWE:
    Masło kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż się całkowicie rozpuści

  2. Do rondelka z masłem wlewamy wodę i podgrzewamy do zagotowania, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.

  3. Energicznie mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Mieszamy do momentu gdy ciasto będzie odklejało się od ścianek garnka.
    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  4. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 3 cm.
    Postarajmy się zachować odległość między kołami, ponieważ w piekarniku sporo urosną.

  6. Ptysie pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.
    Powinny dość mocno zwiększyć objętość i być lekko zarumienione.

  7. Gotowe ptysie zdejmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia

  8. KREM ŚMIETANKOWY:
    mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder przekładamy do misy miksera i miksujemy całość na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny.

  9. Wystudzone ptysie przekrawamy w poziomie na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy dół ptysia. Przykrywamy górną częścią i gotowe! :)

    * Dla urozmaicenia i zaskoczenia gości, świetnym pomysłem będzie ''schowanie'' maliny w środku ptysia. W ten sposób uzyskamy przełamanie słodkiego kremu lekko kwaśną maliną. Będzie to też świetny pomysł dla osób które nie przepadają za słodkimi deserami.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 03 maja
Bardzo apetyczne te ptysie. Gratuluję :-)
Składniki
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • 50g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250g mascarpone
  • 300ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki