Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysie z jagodami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Składniki
Zagotować szklankę wody, dodać masło. Na wrzątek wsypać mąkę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gładka. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Wciąż mieszając, wbijać do ciasta po jednym jajku. Utrzeć ciasto, przełożyć je do szprycy. Blachę wyłożyć pergaminem. Wyciskać na niego placki ciasta. Piec ok. 15 min w temp. 220oC. Wystudzić, przekroić.
Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Śmietanę ubić na sztywno z 2/3 cukru pudru. Jagody umyć, zmiksować (kilka jagód odłożyć), dodać namoczoną żelatynę, wymieszać z bitą śmietaną.
Schładzać ok. godziny. Nadziać ptysie, udekorować jagodami i pistacjami, posypać cukrem pudrem.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium