Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie czekoladowe"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 136
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Składniki
W rondelku zagotować szklankę wody z masłem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Utrzeć gładkie, lśniące ciasto (powinno odstawać od dna oraz ścianek naczynia). Wystudzić i wbijać jajka – po jednym, energicznie mieszając albo miksując.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230oC. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość około 5 cm. Piec około 30 minut. Wystudzić.
Śmietankę ubić z bitą śmietaną w proszku i z cukrem. Ptysie przekrawać bardzo ostrym nożem i przekładać masą. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Aby zrobić ptysie z kolorowym kremem, zamiast bitej śmietany w proszku dodaj galaretkę o pożądanej barwie.Źródło: Twoje Imperium