Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysie ajerkoniakowe"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 sztuka: 345 kcal. Cena sztuki: 1,35 zł
W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Wsyp mąkę. Energicznie mieszając, gotuj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie łatwo odklejać się od ścianek garnka. Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, masę lekko przestudź.
Do ciepłej masy wbij jedno jajko, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Zupełnie zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Płaską blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Wyciśnij spore rozety ciasta. Zachowaj duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciastka bardzo wyrosną. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 30 minut.
Upieczone jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół (najlepiej nożem z piłką, by brzegi nie kruszyły się). Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem oraz 2 łyżkami cukru pudru.
Cytrynę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z adwokatem dodaj do bitej śmietany, wymieszaj. Kremem przełóż ptysie. Polewę stop według przepisu podanego na opakowaniu. Oblej nią ciastka.Źródło: Tina