Ptysie

Ptysie
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pokropce
słodkie,delikatne, nie tak pracochłonne i trudne jakby się mogło wydawać,

Przygotowanie

  1. wodę i masło zagotować (dodając szczyptę soli)powoli mieszając do połączenia składników, dosypać mąkę i ucierać aż powstanie gęsta masa. odstawić do wystudzenia, ucierając wbijać kolejno jajka(ma powstać zbita masa) masę nakładać na blaszkę (najlepiej wyciskać ją przy użyciu szprycy) formując ptysie. piec w temperaturze 250 stopni przez 25-30 minut

  2. po upieczeniu ptysie przekładać wybranym kremem i dekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą.

  3. Swoje ptysie formowałam za pomocą łyżek(niestety nie posiadałam szprycy) a za nadzienie służył krem kardynalski.

  4. Dla zainteresowanych: KREM KARDYNALSKI składniki: 2 budynie śmietankowe, 600ml mleka, 2 żółtka, 250g masła wykonanie: ugotować budynie na mleku,wystudzić,miksować żółtka z masłem na gładką masę(można dodać kilka kropel olejku aromatycznego) powoli dodawać zimną masę budyniową cały czas miksując(by krem był sztywny można dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody) krem schłodzić w lodówce

Komentarze do przepisu (1)

edyta070407 07 stycznia 2011
z takich samych składników robię karpatkę:)....ale z chęcią wypróbuje...
Składniki