Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
słodkie,delikatne, nie tak pracochłonne i trudne jakby się mogło wydawać,
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 61
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 375
Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe dani...
Odsłon: 61
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 375
Składniki
wodę i masło zagotować (dodając szczyptę soli)powoli mieszając do połączenia składników, dosypać mąkę i ucierać aż powstanie gęsta masa. odstawić do wystudzenia, ucierając wbijać kolejno jajka(ma powstać zbita masa) masę nakładać na blaszkę (najlepiej wyciskać ją przy użyciu szprycy) formując ptysie. piec w temperaturze 250 stopni przez 25-30 minut
po upieczeniu ptysie przekładać wybranym kremem i dekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą.
Swoje ptysie formowałam za pomocą łyżek(niestety nie posiadałam szprycy) a za nadzienie służył krem kardynalski.
Dla zainteresowanych: KREM KARDYNALSKI składniki: 2 budynie śmietankowe, 600ml mleka, 2 żółtka, 250g masła wykonanie: ugotować budynie na mleku,wystudzić,miksować żółtka z masłem na gładką masę(można dodać kilka kropel olejku aromatycznego) powoli dodawać zimną masę budyniową cały czas miksując(by krem był sztywny można dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody) krem schłodzić w lodówce