ptysie.....

ptysie.....
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
któż ich nie zna ;)

Składniki

  • ciasto: 1 szklanka wody
  • 80 gram masła
  • 160 gram mąki
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek
  • krem: 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litr mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 szklanki mąki
  • 125g masła

Przygotowanie

  1. wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę, energicznie mieszać chwilkę. Ciasto odstawić, żeby lekko przestygło. Następnie wbić po jajku, mieszając. Szprycą wyciskać na blaszkę ptysie. Ja część robiłam szprycą, ale mam taką do d..y i resztę łyżką wykładałam..;) Piec w gorącym piekarniku 200st. około 30-35 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia!!! (chociaż ja otwierałam kilka razy i nic się nie stało) Po upieczeniu szybko przekroić, żeby odparowały.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzonym kremem przełożyć
    Ptysie i posypać cukrem pudrem.....

Składniki
  • ciasto: 1 szklanka wody
  • 80 gram masła
  • 160 gram mąki
  • szczypta soli
  • 4-5 jajek
  • krem: 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 0,5 litr mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 szklanki mąki
  • 125g masła
Składniki