Ptasie mleczko babci Krysi

Ptasie mleczko babci Krysi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką, aż ręka bolała… postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec zwykły biszkopt. Punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek, oczywiście mleko można użyć niesłodzone, ale wtedy trzeba dodać cukru pudru do smaku.

Składniki

  • Biszkopt:
  • Blaszka 25×36 cm
  • 4 jajka L
  • 3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • Pianka:
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 3 galaretki truskawkowe
  • pół kg świeżych truskawek

Przygotowanie

  1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku, miksować do połączenia. Odłożyć mikser i przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, włożyć do piekarnika i piec 25 min. w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na ściereczkę, zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
    Galaretki rozpuścić w 4 szkl. wrzątku ( szkl. = 250 ml ) i odstawić do ostygnięcia.
    Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Dobrze schłodzone mleko ubić, aż zacznie gęstnieć, wlać lekko tężejące galaretki i miksować na najwyższych obrotach miksera, na sam koniec dodać truskawki, wymieszać i szybko wylać na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce gorzką czekolada, cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 15 maja
Bardzo ładnie wygląda:)
Kiedyś to był hit. Pamiętam, jak koleżanka przyniosła do pracy takie ciacho. wszystkie później robiłyśmy.... Czytaj całość »
Kiedyś to był hit. Pamiętam, jak koleżanka przyniosła do pracy takie ciacho. wszystkie później robiłyśmy. Tylko pamiętam, że robiłyśmy w dwóch kolorach :) Muszę znowu zrobić. Fajnie, ze przypomniałaś. Miłe wspomnienia wróciły :)
fafiatko 17 maja
Jak pieknie wygladaja kawaleczki owocow w masie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • Blaszka 25×36 cm
  • 4 jajka L
  • 3/4 szkl.mąki pszennej extra typ 400 + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • Pianka:
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 3 galaretki truskawkowe
  • pół kg świeżych truskawek
Składniki