Ptasie mleczko

Ptasie mleczko
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Nie ma to jak domowe ptasie mleczko :)

Składniki

  • 6 jaj
  • łyżka ciemnego kakao-kopiata
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 g. cukru marcepanowego
  • 2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie

  1. Jaja umyj i polej wrzątkiem. Następnie oddziel białka od żółtek.
    Żelatynę podziel na pół i wsyp do dwóch kubków. Zalej każdy kilkoma łyżkami zimnej wody i zamieszaj, odstaw.

    Białka ubij na sztywno z połową cukru marcepanowego, dodaj kakao. Do żelatyny wlej kilka łyżek wrzątku, rozpuść i dodaj do ubitej masy z białek. Wymieszaj mikserem i wylej na blachę.
    Wstaw do lodówki.
    Teraz robimy kolejną piankę z żółtek. Żółtka miksujemy z połową cukru marcepanowego. Żelatynę przygotuj tak jak powyżej, wlej do pianki z żółtek. Delikatnie wylej na piankę kakaową.
    Na wierzch należy dać stężałe galaretki cytrynowe, przygotowane w/g przepisu na opakowaniu.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 31 stycznia 2018
Ale to ptasie mleczko ładnie wygląda:)
GREGORHSPEED 31 stycznia 2018
No i Gosiu, rozmawialiśmy o Tobie...i w końcu kolejny, przepyszny przepis <3 Cudowny <3
ciacho50 02 lutego 2018
Arku miło mi słyszeć te słowa, szczególnie od Ciebie :)
Składniki
  • 6 jaj
  • łyżka ciemnego kakao-kopiata
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 g. cukru marcepanowego
  • 2 galaretki cytrynowe
Składniki