Ptasie mleczko

Ptasie mleczko
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Elegancki deser z pomarańczową nutką.

Składniki

  • 500 g słodkiej śmietany
  • 5 płatków żelatyny
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok. 10 minut, aż napęcznieje. W rondelku zagotować śmietankę i cukier. Zdjąć z ognia. Żelatynę dobrze odcisnąć i rozpuścić w gorącej śmietance, ciągle mieszajac. Ostudzić. Jak tylko masa zacznie zastygać, dodać likier pomarańczowy.

  2. Masą napełnić 4 foremki( 150 ml) i wstawić do lodówki na około 4 godziny. Przed podaniem foremki zanurzyć krótko w gorącej wodzie, obrócić i wyłożyć na talerzyk. Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 27 grudnia 2017
Do Sylwka wytrzyma ? hehe.
Jak z tego roku, to, ja to biorę, bo wygłodniałe łasuchy "na urlopie"... Czytaj całość »
Do Sylwka wytrzyma ? hehe.
Jak z tego roku, to, ja to biorę, bo wygłodniałe łasuchy "na urlopie" wszystko zjedzą xD
Dolcevita-in-my-kitchen 28 grudnia 2017
Po Swietach i ,, wyglodniale"? Oj cos kiepsko :-)
ErJot 10 stycznia 2018
Apetyczny pomysł na coś słodkiego. Tylko... te 4 godziny w lodówce:(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g słodkiej śmietany
  • 5 płatków żelatyny
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
Składniki