Ptasie mleczko

Ptasie mleczko
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Przepis sprzed wieków, dzisiaj go tylko lekko zmodernizowałam. Do jednej warstwy dodałam zmielone pestki dyni.

Składniki

  • 8 białek
  • cukier puder 390 g
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki zmielonych prażonych pestek dyni
  • sok z cytryny
  • żelatyna 2 łyżki
  • czerwone porzeczki
  • aromat rumowy

Przygotowanie

  1. 2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła.

    Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.

    Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.

    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.

    Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części.

    Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.

    Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.

Składniki
  • 8 białek
  • cukier puder 390 g
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki zmielonych prażonych pestek dyni
  • sok z cytryny
  • żelatyna 2 łyżki
  • czerwone porzeczki
  • aromat rumowy
Składniki